Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

tiistai 15. joulukuuta 2009

Myynti: Ahlstrom

Olen myynyt Ahlstromin osakkeeni hintaan 9,3x euroa. Päätös oli pitkään kypsynyt, mutta lopulta erittäin nopea. Viimeisen niitin myynnille antoivat tänään 15.12.2009 annetut pörssitiedotteet; arvonalennuskirjaus ja osingonjakopolitiikan muutos.

Molemmat ratkaisut ovat yhtiön tervehtymisen kannalta perusteltuja ja järkeviä. Valitettavasti ne myös samalla osoittavat yhtiön tehneen virheinvestointeja, joiden johdosta - osittain - tuleva osinkovirta on varsin pieni puro.

Suurimmat syyt osakkeesta luopumiselle ovat kuitenkin seuraavat:

1) En ymmärrä, mikä on se kilpailuetu tai neuvotteluvoima, jolla Ahlstrom voisi pärjätä suurteen raaka-ainetoimittajien ja suurten asiakkaiden puristuksessa. Brändi se ei ainakaan ole.

2) Yhtiön saneeraus ei ole vielä läheskään valmis, vaan yhtiö joutuu käyttämään varojaan sekä vanhojen rakenteiden purkuun (alaskirjaukset, tehtaiden sulkemiset ym.) sekä uuden rakentamiseen (tuotannon siirto kehittyviin maihin).

3) Velkaisuus.

Osakkeiden myynnistä kärsin luovutustappion, josta korjaan verohyödyt aiemmin tänä vuonna syntyneistä luovutusvoitoista.

Palaan myöhemmin Ahlstrom-sijoitukseeni, jos keksin, opinko siitä mitään vai maksoinko vain oppirahat.

1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa vaikka olen itse juuri päätymässä päinvastaiseen ratkaisuun eli olen hankkinut A:n osakkeita pienen erän. Ahlstromin pörssi taival on tähän asti ollut surkea, mutta oman arvioni mukaan lasku on päättynyt ja loiva nousu on mahdollista ensi vuoden aikana.
    Aika näyttää mikä oli oikein

    VastaaPoista