Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

torstai 17. joulukuuta 2009

Harkinnassa: Fortumin lisäys

Fortumin paino salkussani on nyt noin 1,5 %. Toisen energiayhtiön eli Neste Oilin osuus on vastaavasti noin 6 % eli yhteensä toimialan paino on salkussani jo 7, 5 %. Mielestäni rajalliset Fortumin lisäostot parantaisivat kuitenkin sekä salkun kokonais- että yhtiökohtaista hajautusta.

Kysymys onkin, onko Fortum nykyhinnassaan 17,5-18 € järkevä ostos.

Kun tarkoitus on rakentaa salkkua pitkälle tulevaisuuteen, niin mielestäni nyt voisi olla oston aika. Ihan vertailun vuoksi totean, että osake on samoissa hinnoissa kuin vuodenvaihteessa 2005-2006.

Melko varovaisen arvioni mukaan Fortum maksaa tästä eteenpäin keskimäärin vähintään 0,75 euron osingon per osake, mikä tarkoittaa yli 4 prosentin osinkotuottoa ostohinnalle. Ensi keväälle tosin odotan tätä korkeampaa osinkoa eli 0,9 euroa eli noin 5 prosentin tuottoa. Osakekohtaiseksi tulokseksi arvioin noin 1,5 euroa. Osingon ja osakekohtaisen tuloksen arvioin palaavan kasvu-uralla viimeistään keväällä 2011 yleisen talouden (sähkönkulutuksen) elpymisen myötä.

Entäs se VENÄJÄ, VENÄJÄ, VENÄJÄ?

Venäjän rooli Fortumin osakkeen hinnoittelussa on täysin ylikorostunut, mikä näkyy sekä negatiivista että positiivista riskiä korostavien perusteluissa.

Kultakaivos Venäjä tuskin Fortumille on. Siitä pitävät huolen investoinnin kovat kustannukset yhteensä n. 4 miljardia (kauppahinta 1,3 miljardia, investoinnit 2,5 miljardia, alun tappiot ym. kulut n. 0,5 miljardia) sekä Venäjän hallitus, oligarkit ja muut paikalliset toimijat.

Mutta ei se ole 4 miljardin heittämistä kaivoonkaan. TGC-10:n odotetaan kääntyvän plussalle keväällä 2010 eli tuo 4 miljardin takaisinmaksu alkaa. Em. oletusta toiminnan kääntymisestä kannattavaksi tukevat 1) Fortumin hankkeen eteneminen suunnitellusti, 2)Venäjän teollisuuden lievä elpyminen ja 3) fakta, että Venäjän viranomaiset ovat vapauttaneet markkinoita täysin lupaustensa mukaisesti.

Vaikka pahimmassakin (hypoteettisen teoreettisessa) tapauksessa Fortum menettäisi koko 4 miljardia, vastaisi ko. summa kuitenkin vain Fortumin kahden vuoden liikevoittoa. Eiköhän siitäkin selvittäisi, kun vielä muistetaan, että samaan aikaan Fortum "painaa rahaa" Suomesssa ja Ruotsissa ja kasvaa orgaanisesti ja pienin yritysostoin Itämeren alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti