Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

perjantai 4. joulukuuta 2009

Lähtökohtani osakesijoittajana vuonna 2010

Mikä minä olen miehiäni sijoittajana? Ajatuksieni selvittämiseksi aloitan sijoittajakuvani läpikäymisen kokoamalla sijoitushistoriani merkittävimmät tapahtumat ja niistä korvan taakse jääneet opetukset.

Kaikki alkoi noin vuonna 2000. Ajankohta on osoittautunut jälkikäteen arvioituna erittäin onnekkaaksi. Nuorena miehenä ja osakesijoittamisen täydellisenä raakileena en ehtinyt mukaan ns. IT-kuplaan, josta sain opit ilman oppirahojen maksamista.

Opetus nro 1

Osakkeissa voi hävitä rahaa - paljon.

Tililläni kertyneet muutaman kymmenen tuhannen markan kesätyösäästöt kuitenkin jäivät kaivertamaan mieltäni. Koska tuhlaus ei ole kuulunut koskaan hyveisiini, jäi vaihtoehdokseni rahojen siirtäminen jonnekin muualla. Ajatteluni tuottikin tässä vaiheessa tärkeän huomion.

Opetus nro 2

Inflaation takia "rahapussi" vuotaa.

No minnes muuallekaan sitä siinä tilanteessa olisi suunnannut kuin omaan OP-konttoriinsa tietoa hakemaan. Konttorista palatessani taskussani olivat uunituoreet OP-sijoitusvakuutuspaperit. Oppirahatkin tulivat nyt maksettua erittäin vaatimattomina tuottoina keskellä nousukautta. Onneksi sijoitus oli opetusmielessä erinomainen.

Opetus nro 3

Sijoitusmaailmassa jokainen myy jotakin - tuotettaan, palveluaan tai ajatustaan.

Opetus nro 4

Kulut ovat varmoja - tuotto ei.

Opetus nro 5

Jos et ymmärrä mihin sijoitat, älä sijoita.

Vuosina 2001-2002 pääsin myös pörssisijoittamisen makuun hankittuani OP:stä välineet nettikaupankäyntiin. Ostin ja myin Nokian osakkeita muutamien päivien tai viikkojen välein katsomalla ainoastaan osakkeen hintaa. Lopputuloksena oli paljon kaupankäyntikuluja, pieni määrä luovutusvoittoja ja lopulta holdaukseksi muuttunut potti Nokian osakkeita.

Vuodet 2003-2006 olivat osaltani OP-sijoitusvakuutuksen sekä - yllätys yllätys - OP:n rahastojen ihmettelyä. Tällöin keksin hajautuksen merkityksen, vaikken sitä vielä käytännössä oppinutkaan.

Opetus nro 6

Hajautus pienentää riskiä.

Em. opetuksista hieman viisastuneena palasin osakemarkkinoille vuoden 2007 alussa. Osakesalkussani on tämän jälkeen tapahtunut paljon. Orpo Nokia-pottini on saanut seurakseen noin 20 muuta yhtiötä - kaikki Helsingin pörssistä.

Ennen tämän blogin päätarkoitusta eli salkun sisällön ja tapahtumien avaamista, on vielä tarpeen asettaa tavoitteet sekä selvittää keinot, millä asetettamiini tavoitteisiin yritän päästä.

1 kommentti:

  1. En löytänyt sähköpostiosoitettasi täältä, joten kysyn näin kommentin välityksellä, että olisitko kiinnostunut linkkien vaihtoon? Omani löytyy osoitteesta http://mietteitasijoittamisesta.wordpress.com/

    VastaaPoista