Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

tiistai 16. helmikuuta 2010

Osto: TeliaSonera

Lisäsin TeliaSoneran painoa salkussani noin 6 prosenttiin ostamalla osaketta hitusen alle 5 euron kappalehintaan. Osakkeen keskihankintahinta nousi oston myötä salkussani yli 4,5 euron.

TeliaSonera julkisti tilinpäätöksensä 11.2.2010. Osakekurssi ei tilinpäätöksestä juuri hätkähtänyt, vaan kurssi on edelleen samoilla 5 euron luvuilla.

Osinkoaan yhtiö nosti lähes 20 prosenttia 2,25 kruunuun, mikä vastaa 54 prosenttia nettotuloksesta. Nykykurssille ehdotettu osinko antaa noin 4,4 prosentin tuoton. Osingoista pitäville mieluinen uutinen oli myös se, että yhtiö jakaa uuden osinkopolitiikkansa mukaan jatkossakin puolet nettotuloksestaan.

Lisäksi yhtiö ilmoitti, että ylimääräistä pääomaa palautetaan tietyin edellytyksin omistajille. Oletan kuitenkin tämän pääoman palautuksen tapahtuvat omia osakkeita ostamalla.

Odotan TeliaSoneralta hyvää tulosta myös seuraavina vuosina. Tulosta tukevia tekijöitä ovat arvioni mukaan mm. liikevaihdon kasvu Aasiassa, jossain vaiheessa yhtiön eduksi kääntyvät valuuttakurssit, Espanjan toimintojen kääntyminen plussalle (joko vihdoin?) sekä taantuman aikana suoritetut kustannusten karsinnat.

Käyttöomaisuusinvestoinnit tosin palaavat väistämättä rasittamaan alan yhtiöitä TeliaSonera mukaan luettuna. Osakekurssiin vaikuttaisi positiivisesti ns. ulkomaisten sijoittajien palaaminen osakasluetteloon.

Suurin riski yhtiölle on luonnollisesti Megafon-omistus. Riski voi realisoitua osakkeenomistajalle joko positiivisesti, negatiivisesti tai ei mitenkään. Tällä hetkellä yleinen mielipide ja osakkeen kurssi heijastelevat negatiivista riskiä. Itse en siihen usko. Vaikka Venäjällä kaikki on mahdollista, arvioin huonoimmassakin tapauksessa TeliaSoneran jäävän tapaus Megafonista "omilleen". Tällöin osake on nykykurssissaan ostohinnoissa.

Jään odottamaan osinkoja sekä seuraamaan, tarjoaisiko jokin uutinen tai vastaava vielä ostotilaisuuden. Nykyhinnalla ja -tiedoilla en enää lisähankintaa tee, vaan harkitsen salkun pohjalla makaavan vähäisen käteisen sijoittamista muihin salkkuuni sopiviin yhtiöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti