Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Osakesalkku Balancen silmin

Balancen lista on Henri Eloon henkilöitynyt analyysimalli, joka perustuu tietyin painotuksin seuraaviin 12 muuttujaan:

- tulostuotto
- osinkotuotto
- toteutunut/vaadittu tuloskasvu -luku
- P/B-luku
- oman pääoman tuottoprosentti
- liiketulosprosentin vaihtelu
- liikevaihdon kasvu
- nettovelkaantumisaste
- osaketuoton vaihtelu
- osakkeiden likviditeetti
- Sharpen-luku
- volatiliteetti.

Balancen listalla on huomioitu kaikki 124 pörssiyhtiötä, mikä tekee listasta mielestäni erittäin käyttökelpoisen työkalun oman salkun arviointiin. Monien pankkiiriliikkeiden ym. toimijoidet top-listoilla pyörivät usein vain suuret yhtiöt tai ko. toimijan itsensa seuraamat yhtiöt.

Salkkuni yhtiöiden sijoitukset listalla (11.1.2010) ovat seuraavat:

5 Orion
6 Fortum
10 Outotec
11 Fiskars
12 Lassila & Tikanoja
16 TeliaSonera
17 Nordea
18 Pohjola
20 Metso
26 Sanoma
31 Nokia
41 Aspo
42 YIT
47 Neste Oil
48 Kesko
50 Cargotec
60 Uponor
61 Teleste
78 UPM
101 Tiimari

Keskiarvosijoitus salkkuyhtiöilleni on sija 35. Suhteutettuna kunkin osakkeen painoon salkussani keskiarvo kohentuu "sijaan" 30,28. Balancen listan TOP-10:stä löytyy 5 yhtiötä 20:stä. TOP-25:stä löytyy jo 11 yhtiötä. Vain kaksi yhtiötä UPM ja Tiimari ovat listan puolivälin heikommalla puolella.

Koska ajatukseni on hajauttaa sijoitukseni noin 20:een (enintään 30:een) osakkeeseen, pidän nykyistä salkkuni sijoitusta Balancen listalla melko hyvänä.

Mielestäni Balancen listaa ei voi kuitenkaan suoraan käyttää uusien ostojen ja myyntien pohjana, koska lista ei huomioi mitenkään yhtiön ulkopuolisia tekijöitä eikä yhtiön näkymiä. Esimerkiksi Aspon osakkeen kurssissa näkyy jo todennäköisesti tuleva tonnistoverouudistus. Balancen listan fundamenteissa tonnistoverouudistus näkyy kuitenkin aikaisintaan vuoden 2010 lopusta alkaen. Samoin esimerkiksi Neste Oilin biodieseltuotannon alkamista tai Orionin patenttisalkun rapistumista 2011 alkaen lista ei tunnista.

Oma sijoitusosaamiseni ei kilpaile samassa sarjassa Henri Elon tai muiden Balancen listan laatijoiden kanssa, joten minun lienee jatkossakin aika ajoin syytä tehdä vertailua oman salkkuni ja Balancen listan välillä. Erityisen aiheellista on miettiä, miksi listan jumbosijoilla olevat yhtiöt (Tiimari, UPM, Teleste) ansaitsevat paikat salkussani. Vai ansaitsevatko?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti