Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

tiistai 28. syyskuuta 2010

Pankki- ja vakuutustoimintaa salkkuun

Finanssiosakkeiden epämuodikkuudesta huolimatta ostin uutena yhtiönä erän Sammon osakkeita reilun 19,6 euron hintaan ja lisäsin erän Pohjola Pankkia reilun 8,6 euron hintaan. Tällä hetkellä salkussani on pankki- ja vakuutusalan osakkeita noin 6,3 prosenttiyksikön painolla (Sampo A 1,1%, Pohjala Pankki 2,6%, Nordea 2,6%).

Koska toimialan ja sen yhtiöiden arvioiminen on hankalaa, olen päätynyt hajauttamaan omistukseni em. kolmeen yhtiöön. Salkussani on nyt 1) vakaata ja kannattavaa vakuutustoimintaa, 2) yrityspankkitoimintaa ja 3) yksityisasiakkaiden pankkitoimintaa. Kaikkia yhdistää vahvat alueelliset markkina-asemat ja terve liiketoiminta. Vaikka yhtiöillä on myös jonkin verran keskinäistä kilpailua, en näe kilpailun pilaavan katteita tai estävän kasvua.

Koska Sampo omistaa reilut 20 % Nordeasta, johti Sampo-ostoni epäsuorasti myös Nordea-painon lisääntymiseen. Pidän tätä hyvänä asiana kahdesta syystä. Ensinnäkin Nordea-osuus on mielestäni alihinnoiteltuna Sammon osakkeessa. Toiseksi välillinen omistus pienentää yritysjärjestelyriskiä. Yritysjärjestelyissä kun usein joko myyjä tai ostaja tekee hyvän kaupan - harvoin molemmat. Kaksilla korteilla pelaaminen parantaa todennäköisyyksiä jäädä voitolle oletuksella, että yritysjärjestelyistä ylipäätään seuraa jotain hyvää.

Muut keskeiset perusteet Sammon ostolle löytyvät erinomaisesta blogikirjoituksesta osoitteesta http://oneup.blogit.kauppalehti.fi/. Suosittelen ko. blogin seuraamista.

Em. osakkeista erityisesti Sampoa harkitsen ostavani vielä lisää.

.
.

2 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Hups - typoja - uusi yritys:

    Jep, samasta syystä minullakin on sekä Nordeaa että Sampoa. Sampo on yleensäkin mielestäni hyvä osake ja sitä saa vielä suht hyvään hintaan. Hankin sitä aikanaan romahduksesta ja nousua on "vasta" 50 %.

    VastaaPoista