Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

maanantai 13. syyskuuta 2010

Neste Oil - Oston paikka?

Salkussani on tällä hetkellä Neste Oilia noin 4 prosenttiyksikön painolla. Omien osakkeideni tuotto merkitään - ainakin toistaiseksi - punaisella. Osake oli mukana yleisessä kurssinousussa keväästä 2009 kevääseen 2010. Nyt osakkeen hinta on laskenut jo lähes puolivuotta ja on tällä hetkellä alle 11 euroa.

Arvioin kurssin pohjakosketuksen tapahtuvan seuraavan 6 kuukauden aikana mm. seuraavin perustein:

- Porvoon keväällä tehdyn suurseisokin negatiiviset vaikutukset(kustannukset) muuttuvat toivottavasti positiivisiksi (entistä häiriöttömämpi ja tehokkaampi tuotantotoiminta)
- Singaporen laitoksen käynnistäminen vuoden lopussa eli yhden suurinvestoinnin takaisinmaksu alkaa. Laitoksen käynnistäminen poistaa myös kaksi osakekurssia painavaa epävarmuustekijää (Onnistuuko käynnistys aikataulussa ja budjetissa? Mikä on uuden tuotteen kysyntä ja kate?)
- jalostusmarginaalin laskun päättyminen ja mahdollinen kääntyminen kasvuun yleisen taloustilanteen eli käytännössä dieselin kysynnän parantuessa
- Urals / Brent -hintaero on nyt lähes nollassa, mikä on mielestäni epäterve tilanne. Yleinen talouskasvu lisää painetta hintojen eriytymiseen.

Koska Neste Oililla on jo salkussani huomattava paino, tulen tekemään enintään yhdestä kahteen ostoa. Kiirettä ostoille ei ole, sillä kurssikäänne tuskin on nopea ja 3Q:n osavuosikatsaus on todennäköisesti vielä rumaa luettavaa. Neste Oiliin on syytä sijoittaa vain kärsivällistä rahaa.

2 kommenttia:

  1. Itsekin olen pettynyt Neste Oilin kurssikehitykseen. Ostin osaketta pari erää halvalla vuoden 2009 alussa, mutta nousua on toistaiseksi vain parikymmentä prosenttia (muut osakkeet joita ostin sinä aikana ovat nousseet 50-200 %).

    Komppaan siinä että Nesteellä voisi olla nyt lähiaikoina ihan hyvä oston paikka - ainakaan hinta ei ole karannut pilviin.

    VastaaPoista
  2. Ajattelin itsekin pitää Nesteen mielessä, sillä Nesteen paino on päässyt sattuneesta syystä laskemaan salkussa.

    VastaaPoista