Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

perjantai 17. syyskuuta 2010

Osto: Fortum

Fortum piti pääomamarkkinapäivänsä eilen 16. päivä syyskuuta. Tutustuin yhtiön sijoittajasivuilta löytyvään markkinapäivän esitysaineistoon ja luin vielä uudelleen viimeisimmän osavuosikatsauksen. Tänään täydensin salkkuani erällä Fortumia hieman alle 19,5 euron hintaan. Yhtiön paino on salkussani nyt vajaat 6 prosenttiyksikköä.

Toukokuussa arvioin, että "yhtiön osakekohtainen tulos ylittää erittäin todennäköisesti viimevuotisen 1,48 euroa". Nyt olen siitä varma. Ensimmäiseltä vuosipuoliskolta tulosta kertyi jo 0,93 euroa (0,78). Arvioin osakekohtaisen tuloksen ylittävän 1,70 euroa. Päivän kurssille p/e-luku olisi alle 11,5.

Pääomamarkkinäpäivillä yhtiö korosti myös osingon merkitystä ja linjasi, että yhtiö jakaa sitä 50-60 prosenttia tuloksestaan. Osinko tuskin jää alle yhden euron kertaakaan 2010-luvulla. Päivän kurssille osinko tuotto olisi siten vähintään 5 prosenttia.

En näe Fortumin myönteiselle tuloskehitykselle välittömiä esteitä. Yhtiön yllä on "normaali" epävarmuus, joka johtuu Suomesta (pääomistajan omat intressit), Venäjästä (sähkö- ym. reformien eteneminen) ja EU:sta (yhteisten sähkömarkkinoiden luominen ja sääntely, eri energiamuotojen tukeminen). Mielestäni epävarmuus ei aiheuta välitöntä riskiä yhtiön tuloskehitykselle, vaan päinvastoin tarjoaa tilaisuuden ostaa yhtiön osakkeita edulliseen hintaan.

Merkittäviä myönteisiä tekijöitä yhtiön tuloskehitykselle sen sijaan riittää lähitulevaisuudessa.

- talouden elpyminen Itämeren alueella ja Venäjällä
- Venäjän sähköreformin eteneminen suunnitelmien mukaan
- Venäjän investointien valmistuminen ja siitä seuraava asteittainen tuotannon lisääminen
- Oskarshamn 3:n ja Forskmark 2:n tehonkorotuskorjausten valmistuminen ja siitä seuraava tuotannon lisääntyminen
- mahdollinen Fingrid -myyntivoitto
.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti