Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

perjantai 2. heinäkuuta 2010

Salkkuun painoa Outokummusta

Olen ostanut kesäkuun alusta lukien ensimmäiset erät Outokumpua salkkuun ja osakkeiden keskihinta on toistaiseksi hieman alle 13 euron. Tarkoitukseni on jatkaa ostoja tulevina 24 kuukautena tasaisen epäsäännöllisesti ostopaikkojen ilmaannuttua. Arvioin, että 24 kuukauden kuluessa Outokumpu on ohittanut syklin pohjan.

Syklisyydestä johtuen pidän Outokummun kohdalla poikkeuksellisesti mahdollisena saavuttaa (kulut ja verot huomioiden) parempi tuotto ajoittamisella kuin syklin yli holdaamisella.

Edellisen syklin huippuvaihe oli osakekurssin perusteella syksyn 2006 ja kevään 2008 välillä, jolloin kurssi kävi jopa yli 33 euron ja keskikurssikin oli yli 25 euroa. Outokummun koneet kävivät täysillä käyttöasteilla, eivätkä osakkeita ostaneet nähneet tuloskasvulle esteitä. Ei ole syytä epäille, etteikö samankaltainen euforia vallitse taas seuraavan syklin huipulla.

Seuraava huippuvaihe ajoittunee arvioni mukaan jonnekin vuosien 2014 - 2020 väliin. Outokumpuunkin on syytä sijoittaa vain kärsivällistä rahaa.

Koska syklin huippujen ja pohjien tunnistaminen reaaliaikaisesti on - ainakin minulle - täysin mahdotonta, teen ostot ajallisesti hajauttaen. Vauhtisokeuden välttämiseksi tulen asettamaan myyntirajan heti, kun totean saaneeni ostot valmiiksi. Myyntiraja asettunee jonnekin 20 euron paikkeille, mikä tarkoittaisi noin 10-15 % vuotuista tuottoa oletuksilla, että ostojeni keskihinta ei nouse, yhtiön jakaman keskimääräisen osingon taso ei muutu ja että myynti tapahtuu vuosien 2015-2016 paikkeilla.

Tärkein oletus on kuitenkin se, että osakekurssi nousee tuonne 20 euron paremmalle puolelle. Ajureita osakekurssin nousuun on kuitenkin useita:

- orastavat merkit tilausten kasvusta ja hintojen noususta
- johdon optimismi
- euron heikkous
- maailman ja Euroopan talouksien elpyminen (ennemmin tai myöhemmin)
- kasvava läsnäolo Kiinassa, jossa kysynnän kasvu arviolta 15 % vuodessa
- Degerfors laajennus (+ 30 % kapasiteettia, käytössä 2014)
- Tornion ferrokromitehtaan laajennus (tuotannon kaksinkertaistaminen, käytössä 2013-2015)
- osuus Fennovoiman ydinvoimahankkeesta (käytössä 2025?)

Kiirettä Outokumpupotin kasvattamiseen en kuitenkaan näe. En edes yllättyisi, vaikka osaketta saisi vielä selvästikin alle kymmenen euron, missä hinnassa osake kävi viimeksi kesällä 2009.

1 kommentti: