Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

perjantai 2. heinäkuuta 2010

Seligsonin ETF:stä vertailuluku salkulleni

Osakesijoittajalla pitää olla jokin vertailuluku, johon hän salkkunsa tuottoa vertaa. Ilman vertailulukua sijoittaja ei voi tietää, onko hän onnistunut sijoituksissaan. Esimerkiksi 10 %:n tuotto vuonna 2008 olisi ollut erinomainen, mutta vuonna 2009 sama tuottoprosentti ei olisi ollut enää niin mairitteleva.

Omana "epävirallisena" vertailulukuna olen pitänyt osingot huomioivaa OMX Helsinki CAP -indeksiä. Tämä vertailuluku on kuitenkin huono siitä syystä, että se on täysin teoreettinen. Tässä maailmassa ei ole sijoitustuotetta, jolla voisin ko. indeksiin sijoittaa, eikä minulla piensijoittajana ole kulut huomioiden luonnollisesti mitään mahdollisuutta seurata ko. indeksiä suorilla osakesijoituksilla.

Jatkossa seuraan Seligson & Co OMX Helsinki 25 -indeksiosuusrahaston soveltuvuutta salkkuni vertailuluvuksi. Se on ainut Helsingin pörssissä julkisen kaupan käynnin kohteena oleva ETF. Käytännössä voisin ostaa sitä nykyistä vastaavilla kaupankäyntikuluilla. Miinuksena joutuisin maksamaan vuotuisen hallinnointipalkkion suuruudeltaan 0,11 - 0,18 %. Lisäksi ETF maksaa yhtiöiden maksamat osingot ulos tuottona, mutta suorista osingoista poiketen tuotto verotetaan kokonaan pääomatulona.

Koska salkustani löytyy jo yli 20 suomalaista yhtiötä ja tarkoitukseni on hajautusta vielä hieman kasvattaa, olen saanut kuulla olevani indeksisijoittaja. Sitä en kuitenkaan mielestäni ole syistä, että salkustani edelleen puuttuu yli 100 suomalaista yhtiötä. Toiseksi ei ole juuri olemassa indeksituotteita, joihin sijoittaa. Kolmanneksi salkkuni vastaa vain noin 30 prosenttisesti sitä ainoaa tuotetta, joka markkinoilta piensijoittajan käyttöön löytyy.

Kuluvana vuonna olen päihittänyt ETF:n kirkkaasti. ETF:n arvo on noussut vuoden alusta vain 1,36 prosenttia, kun vastaavana ajanjaksona salkkuni tuotto on ollut hulppeat 1,80 prosenttia. Luvuissa ei ole huomioitu osinkoja/tuottoja.

Omaa menestystä arvioidessa tulee kuitenkin huomata lisäpääomaruiskeiden vipuvaikutus. Kurssinousut ja -laskut ovat ETF:ä jyrkempiä. Tilanne kuitenkin tasoittuu koko ajan salkun arvon kasvaessa ja lisäpääomaruiskeiden suhteellisen osuuden laskiessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti