Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

torstai 8. huhtikuuta 2010

Osto: Orion A:ta syövänkin uhalla

Orionin osake tippui yli 10 %:a hetkessä, kun markkinoille levisi otsikko "Stavelo aiheuttaa syöpää!".

Mielestäni kurssireaktio on ollut selvä ylilyönti, mistä syystä tein nopean päätöksen laittaa käsi alle ja ostaa erä Orionia noin 14,5 euron kappalehintaan. Aiemmista omistuksistani poiketen ostin A-sarjan osaketta, koska kaupantekohetkellä sen kurssi oli jopa hieman B-sarjan osaketta alempana. A-sarjan osakkeet tarjoavat pienen option mahdolliseen preemioon tulevaisuudessa osakesarjojen yhdistämis- tai yrityskauppatilanteissa. A-sarjan heikko likviditeetti ei ole minulle ongelma, koska omistukseni on erittäin pieni ja riski ns. pakkomyyntitilanteesta olematon.

Stavelo-uutisen myötä yhtiön markkina-arvosta hävisi reilusti yli 150 miljoonaa euroa, mikä summa vastaa lähes täysin Stavelon Orinonille tuottamaa liikevaihtoa vuodessa. Orion ei luonnollisesti ilmoita Stavelon kateprosentteja, mutta koko yhtiö teki viime vuonna 26,7 %:a liikevoittoa liikevaihdosta. Koska alkuperälääkkeille kannattavuus on varmasti tätä parempi, arvioin Stavelon tuottaneen liikevoittoa viime vuonna noin 50 miljoonaa. Ilman ihmeitä Stavelo tuottanee liikevoittoa tuon 50 miljoonaa vielä patenttien päättymiseen 2012-2013 asti, jonka jälkeen tuotto romahtanee nopeasti alle 10 miljoonan. Toisin sanoen sijoittajat arvioivat romahduksen perusteella, että Stavelo ei tuota enää euroakaan liikevoittoa tulevina vuosina. Itse en siihen usko.

Ylireagoinnista aiheutuva kurssiromahdus ei kuitenkaan tarkoita vielä välttämättä hyvää ostotilaisuutta. Jos osake on ollut yliarvostettu ennen romahdusta, on "vääristä" syistä tapahtunut hinnan notkahdus ainoastaan palauttanut kurssitason lähemmäs oikeaa tasoa. Orionilla on lähivuosina juuri patenttien päättymiseen liittyvät haasteensa, jotka voivat huonossa tapauksessa rasittaa yhtiön tuloksentekokykyä ennakoitua enemmän. Varmuus siitä, oliko Orionin osake yliarvostettu ennen 1.4. tapahtunutta romahdusta, saadaan vasta tulevina vuosina. Joka tapauksessa noin 14,5 euron ostohinnalla p/e-luku on enää reilut 13,5, kun se vielä ennen romahdusta oli lähes 15,5.

1 kommentti:

  1. Why are people losing money on gambling - DrmCD
    One reason why 익산 출장샵 people lose 김제 출장마사지 money on gambling is because a lot of people lose money on a lot 포천 출장마사지 of sports. They can be on their knees in order to win 진주 출장마사지 a bet. The bookmaker has 제천 출장마사지 to give you

    VastaaPoista