Tässä blogissa paljastan lukijoille osakesalkkuni sisällön, sen muutokset sekä ennen kaikkea ne perusteet, joilla olen kulloinkin onnistunut vakuuttamaan itseni osakkeiden ostosta, niiden pitämisestä tai - kuten joskus harvoin tapahtuu - niiden myynnistä.

En ole kuitenkaan liikkeellä pelkästä tiedon levittämisen ilosta. Blogin perimmäisenä tarkoituksena on toimia lääkkeenä sijoittajana kokemiini pahimpiin ammattitauteihin kuten epärationaalisten ja epäjohdonmukaisten päätösten tekoon, virhearvioiden ja tappioiden unohtamiseen ja epätodellisiin kuvitelmiin oman sijoitusosaamisen tasosta.

Myös tavoite on nyt asetettu.

Miljoonan euron sijoitusvarallisuus vuoteen 2030 mennessä.

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Uutena salkkuun: Basware

Olen ostanut alkuviikolla ensimmäisen erän Baswarea salkkuun noin 16.7 euron hinnalla. Tulen täydentämään jo lähiaikoina osakepottiani, mikäli viime päivinä vallinnut myyntipaine laskee osakekurssia edelleen.

Jälkikäteen arvioituna osakeostot olisi tullut aloittaa jo kauan sitten. Yhtiön kovat tilinpäätösluvut vuodelta 2009 kuitenkin yllättivät monet - minut mukaan lukien. Koska ostan osakkeita ainoastaan ajatuksella, että pidän niitä useita vuosia, en lopulta keksinyt parempaa ajankohtaa ryhtyä omistajaksi kuin nyt.

Ostohinnalle osakkeen p/e-luku on lähes 21, joten odotuksia tuloskasvusta nykyhinnassa jo on reilusti. Arvioni mukaan yhtiöllä on tulevina vuosina kuitenkin mahdollisuudet täyttää nämä odotukset ja siten tarjota osakkeenomistajille hyvää tuottoa.

Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 92,6 miljoonaa ja kasvua siinä oli 7,6 %:a edellisvuodesta. Ajanjaksolla 05-09 yhtiön keskimääräinen liikevaihdon kasvuprosentti on ollut 24 %:a. Koska vuosi 2009 oli ns. lamavuosi, arvioin tämän vuoden liikevaihdon kasvun ylittävän viimevuotisen kasvun, mutta jäävän vielä selvästi alle keskimääräisen kasvun. Yhtiön liikevaihto asettunee välille 104-110 miljoonaa.

Yhtiön liikevoittoprosentti oli viime vuonna 12,8 %:a, mikä taas ylitti ajanjakson 05-09 keskiarvon, joka oli 11,1 %:a. Liikevoiton kohentuminen johtui pääosin kulusäästöistä, mistä syystä liikevoittoprosentti säilynee myös kuluvana vuonna suunnilleen samana. Liikevaihto-odotusteni täyttyessä yhtiö tehnee liikevoittoa vuonna 2010 yhteensä 13-14 miljoonaa.

Yhtiön tulos verojen jälkeen oli vuonna 2009 noin 9 miljoonaa, mikä vastaa 9,8 %:a liikevaihdosta. Kasvua edellisvuoteen tuloksessa oli huimat 37,8 %:a. Ajanjaksolla 05-09 tulos ollut keskimäärin 7,3 %:a liikevaihdosta. Yltääkseen osakekurssiin ladattujen odotusten mukaiseen osakekohtaiseen tulokseen, tulee yhtiön pystyä lähes viime vuotta vastaavaan 9,8 %:n tulokseen liikevaihdosta.

Mielestäni ostohintani 16,7X on käypä hinta laadukkaasta yhtiöstä. Yhtiö on osoittanut pystyvänsä kannattavaan kasvuun kaikissa suhdanteissa ja vieläpä ilman velkavipua. Erityisen suurella mielenkiinnolla odotan tietoja Muut-segmentistä eli Usasta ja Australiasta. Liikevaihdon kasvu oli siellä viime vuonna lähes 84 %:a, eivätkä alkuvuoden ponnistelut ennakoi huonoa vuotta tästäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti